...::Techno Land TR'ye Hoşgeldiniz::...

Teknoloji ve Bilişim Hayranlarının Sitesine Hoş Geldiniz.Teknolojinin Geliştiği Bu Çağda Tekno Gençliği Geliştirmek İçin Elele

Amacımız:

Teknolojinin Getirdiği Yenilikleri Sunmak ve Gençlere Eğlenceli Bir Mekan Oluşturmak

Sizden Tek İsteğimiz Bizi Yer İmlerinize Eklemeniz

Lütfen Yorum Yazmayı Unutmayın!!


http://pic1.resimupload.com/r10/resim_602081850.gif

Karbondioksit oranı artıyor, okyanuslar ısınıyor, buzullar eriyor, deniz seviyesi yükseliyor, orman yangınları artıyor, buzul tabakaları parçalanıyor, göller küçülüyor, kurak dönemler uzuyor, ırmaklar kuruyor, kış sıcaklıkları artıyor, ilkbahar erken geliyor, sonbahar gecikiyor, bitkiler erken çiçek açıyor, göç dönemleri değişiyor, yaşama alanları farklılaşıyor, kıyı şeritleri erozyona uğruyor, mercan resifleri ağarıyor, kar yığınları azalıyor, bulut ormanları kuruyor, hastalıklar yayılıyor, yüksek enlemlerde sıcaklık artıyor....

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 133 ülkeden 2 bin 500 bilim adamı tarafından hazırlanan 4'üncü değerlendirme raporu, küresel ısınma gerçeğini çok açık kanıtlarla bir kez daha gözler önüne sermiştir. Küresel Isınma Raporuna göre acil önlem alınmadığı takdirde, küresel ısınma dünyaya iki dünya savaşı ve 1930'ların ekonomik bunalımından çok daha büyüğüne neden olacak ve yeryüzünün önemli bir bölümü yaşanmaz hale gelecek... Rapor ayrıca ilk kez küresel ısınmadan yüzde 90 oranında insanların sorumlu olduğunu açıkça ifade etmesi açısından önem taşımaktadır.
Küresel Isınma Raporu, "Atmosferi bugünkü gibi kirletmeye devam edersek sıcaklık bu yüzyılın sonunda iyimser tahminle 4.4, kötümser senaryo ile 6.4 derece yükselecektir. Harekete geçmezsek 10 yıl içinde küresel ısınmada geri dönülmez bir sürece girilecektir ve 2100 yılında insan nesli hayatını devam ettiremeyebilir" demektedir. BM'nin iyi ve kötü senaryoları 4.4 derece ile 6.4 derece arası bir yükselişi öngörmektedir. Buna göre:
* 4.4 derecelik artış: Yağmur ormanları ortadan kalkacak. Buzulların erimesi nedeniyle bazı ülkeler ortadan kalkacak. İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye çölleşecek. Hayvan türlerinin yarısı yok olacak. ...
* 5.4 derecelik artış: Deniz seviyesi 5 metre yükselecek ve gezegenimizde buzul kalmayacak. Güney Asya yaşanması imkansız hale gelecek. Milyonlarca insan hayatlarını sürdürmek için kutuplara göç etmek zorunda kalacak.
* 6.4 derecelik artış: Okyanus yaşamı yok olacak. Kutuplara kadar çölleşme başlayacak. Hayatta kalabilenler kutupta yaşayan birkaç milyon kişi olacak.
IPCC, iklim değişiminin şu anda yaşandığına ilişkin şu kanıtları göstermektedir:
* Ortalama küresel yüzey sıcaklığı arttıkça, kar örtüsü ve buz alanları da azalmıştır.
* Ortalama küresel deniz düzeyi yükselmiştir ve okyanuslar ısınmaktadır.
* Bölgesel iklim değişiklikleri, özellikle de sıcaklık artışı, şimdiye kadar birçok fiziksel ve biyolojik sistemi etkilemiştir.
Bu etkiler şunları içermektedir:
* Buzulların küçülmesi,
* Permafrost tabakasının çözülmesi,
* Nehir ve göllerdeki buz tabakalarının daha geç oluşması ve daha erken erimesi,
* Orta-yüksek düzeydeki büyüme mevsimlerinin uzaması,
* Bitki ve hayvanların yaşam alanlarında değişiklikler,
* Bazı bitki ve hayvan popülasyonlarında azalma,
* Ağaçların erken çiçeklenmesi, böceklerin erken ortaya çıkması, kuşların erken yumurtlaması vb.

BM'nin 4. iklim değerlendirme raporunda gelecekteki iklim konusunda 6 senaryo oluşturmuştur.
Senaryo B1: 1,8 derecelik sıcaklık artışı (1,1 ila 2,9 derece): Daha az kirletenlerin olduğu küreselleşmenin etkisiyle "ortak" bir dünya öngörülüyor. Yüzyılın ortasında nüfusun tavan yapacağı sonra düşüşe geçeceği, çözümlerin ekonomik ve çevresel yaşanabilirliğe yöneldiği, daha hakkaniyetli, ancak iklimin yönetiminde daha fazla girişimin olmadığı bir dünya tasarlanıyor.
Senaryo A1T: 2,4 derecelik sıcaklık artışı (1,4 ila 3,8 derece): Artış çok hızlı olmasına karşın, ekonomi fosil enerjilerin dışında kaynaklara dayanıyor ve daha etkili teknolojilerle hemen bütünleşiyor.
Senaryo B2: 2,4 derecelik sıcaklık artışı (1,4 ila 3,8 derece): Ekonomik, sosyal ve çevresel anlamda yaşanabilirlikte yerel çözümlerin önem kazandığı bir dünyayı tarif ediyor.
Senaryo A1B: 2,8 derecelik sıcaklık artışı (1,7 ila 4,4 derece): Artış çok hızlı, ekonomi, fosille nükleer ve yenilenebilir enerji kaynaklarının dengeli olarak kullanımına dayanıyor. Daha etkili yeni teknolojiler de çok çabuk yaşama giriyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) 2050 için şu an öngördüğü tahminlere en yakın senaryo.
Senaryo A2: 3,4 derecelik sıcaklık artışı (2 ila 5,4 derece): Kendine yeterli, yerel kimliklerin korunduğu çok heterojen bir dünyayı tahmin ediyor. Nüfus artmaya devam ediyor, doğum oranları daha yavaş seyrediyor, ekonomik kalkınma özellikle bölgesel eğilim gösteriyor.
Senaryo A1F1: 4 derecelik sıcaklık artışı (2,4 ila 6,4 derece): Daha fazla kirletenlerin olduğu, fosil enerjilere fazlasıyla muhtaç çok hızlı artan bir dünya öngörülüyor.
Bu raporun da ortaya koyduğu gibi küresel ısınma bir gerçek olarak karşımızdadır ve etkileri bugünden görülmeye başlamıştır. Bu çerçevede küresel ısınma konusuna gerek hükümetler düzeyinde gerekse bireysel olarak daha ciddi yaklaşmamamız gerekmektedir. Bu amaçla bu yazıda küresel ısınmanın ne olduğu, etkileri ve alınacak önlemlerin neler olabileceği ile Türkiye'nin bu gerçek karşısında neler yaptığı ya da yapabileceği ele alınacaktır.

0 yorum

Yorum Gönder

Emeğe Saygı İçin Yorumlarını Bekliyoruz!!!

Bookmark and Share